12 Ağustos 2007 Pazar

IRKÇI HABER BAŞLIKLARI..........ÇAĞAN ÖZTÜRK YAZIYOR


"PEŞMERGE UÇAK ÜRETECEK"
HÜRRİYET-

Hürriyet gazetesinin 1. sayfasında, ciddi bir Kürt tepkiselliğ var. Kürtler, Kürt politikacıları ve Kuzey Irak Kürt yönetimiyle ilgili 1. sayfadaki bütün haber başlıklarında, ve haber spotlarında bu tepkisel yaklaşımı görmek mümkün. Ağustos 11 sayılı Hürriyet gazetesinin "Peşmerge Uçak üretiyor" başlıklı haberi buna bir örnek. Hiç itiraz etmesinler ama bu başlığın gölge anlamı "krolar uçak üretmeye soyundu" dur. Hürriyet'in, bugüne kadar taşıdığı bazı obsesive yönlerini biraz törpülemesi ve çağımızın gerçeklerine daha fazla ayak uydurmasında yarar var. Türkiye değişti, halk değişti ama Hürriyet, Kürt politikası konusunda hala değişmedi.

Etkin ve çok sevdiğim bir gazete olduğu için Hürriyet'i önemsiyorum. Bu nedenle söylüyorum: Hürriyet'in 1. sayfa editörleri Kürtlerle ilgili haberlere başlık atarken, ülkenin bu en büyük etnik grubunu karşılarına almamaya, onlara karşı incitici ya da küçültücü bir politika izlememeye gayret göstermelidir. Bu gayreti göstermedikleri taktirde yaptıklarının adı ırkçılık olacaktır ve ırkçılık da bir suçtur. Bilmiyorum Hurriyet yazı işleri çalışanları yaptıklarinin ne kadar farkındalar ama bugune kadar Kürtlere karşı ırkçı ve softa bir yayın politikası izlemişlerdir.

Hürriyet, her konuda olduğu gibi bu konuda da uluslararası meslek ilkelerine uygun davranmalı, bölücü ve kışkırtıcı değil, birleştirici ve uzlaştırıcı bir tutum izlemelidir. Ya da en özetinden şöyle diyelim: Haberi yazarken, kendilerini bir devlet görevlisi, bir yargıç, bir ordu yetkilisi yerine koyarak değil, gazeteci gibi yazmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

#navbar-iframe { height: 0px; }