Nasil ki business okullarında case study dersleri okutuluyorsa, Türkiye’deki gazetecilik okullarında da benzeri dersler okutulmalı. Türkçeye durum analizi olarak çevirebilecegimiz case study, öğrencilerin okudukları bilim dalını daha iyi kavramasına yönelik geliştirilmiş bir ders… Bu tür derslerde, iş yerinde yaşanabilecek ya da yaşanmış bir örnek olay ele alınıyor ve bu olay, öğretim görevlisi yönetimindeki öğrenciler tarafından tepeden tırnağa tartışılıyor. Okulda sadece teorik bir eğitim gören öğrenciler, bu tur dersler sayesinde, gelecekteki meslek hayatlarına daha iyi hazırlanmış, pratikte karşılaşabilecekleri sorunlara karşı baştan eğitilmiş oluyorlar. Case Study dersleri, yetişecek genclerin analiz güçlerini geliştirdiği gibi, olaylara daha etraflı bakmalarını ve dolayısıyla daha mantıklı bir sonuca varmalarını sağlıyor.
Türkiye gibi bir ülkede her şeye ihtiyaç olduğu gibi iyi yetişmiş gazetecilere de ihtiyaç var. Ben inanmıyorum ki case study dersleriyle yetişmiş, bu derslerde gazetecilerin yüzyüze kaldığı onlarca problematik örnek durumlar üzerinde kafa yormuş bir gazeteci, Yeni Şafak’daki şu başlığı atsın: “KYB bu kez iyice abarttı!”
Gazetenin 1 Ağustos tarihli internet sayfasında yer alan bu haber, gerçekten incelenmeye değer.
Birincisi başlık ve haber metni arasındaki ilişki bakımından incelenmeli. Haber, Irak Bölgesel Kürt
Yönetimi'ne bağlı bir yetkilinin, Türk savaş uçakları'nın Kuzey
Irak'a misket bombası
attığı iddiası üzerine kurulu.
Haber, tümüyle bu iddianin detaylarına ve misket bombasının ne olduğuna yönelik hazırlanmış.
Peki öyleyse neden “KYB bu kez iyice abarttı!” deniyor. Haber metni tümüyle informatif ama haber başlığı tümüyle yorum. Olabilir, yorum yapma hakkımız elbette var. Peki bu yorumu neye dayandırıyorsunuz? Eger bu iddianın abartı olduğunu düşünüyorsanız bu düşünceye nereden varıyorsunuz? Haberin içinde başlıktaki yorumu destekleyecek hiç bir bilgi yok. Olayı başka kaynaklara sordunuz, arastırdınız da mı bu sonuca vardınız, eğer öyleyse bu kaynaklar neler, söyledikleri neler?
Yeni Safak gibi iddiali bir gazetenin bir habere başlık atarken iyi hesap yapması ve bu tür gazetecilik detaylarına dikkat etmesi gerekir. Aksi halde yaptığınız haberin hiç bir ciddiyeti, saygınlığı ve inandırıcılığı olmaz.
Gazeteciler hem kendileri için hem başkaları için adalet isterler. Ancak gazeteciler başkalarından bunu isterken kendileri de başkalarına (kim olurlarsa olsunlar) karşı adil olmalıdır. Gazeteciliğin olmazsa olmaz kuralıdır bu; adil olmak…Umuyorum, Yeni Safak’da çalışan editor arkadaşlarım bu tür mesleki ilkeler konusunda daha hassas davranırlar. ÇAĞAN ÖZTÜRK
15 Ağustos 2007 Çarşamba
Gazetecilik okullarında CASE STUDY dersleri okutulsa, YENİ ŞAFAK şu başlığı kullanır mıydı?
Posted by Unknown at 11:20
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder